Vintersolståndet 2023

Så har dagen kommit åter då vintersolståndet är här. Mitt i all julstress är det lätt att denna natursköna händelse går oss förbi. Samtidigt så kan man börja se en ökning och uppmärksamhet av fler högtider än just julen så som kristendomen firar den.

Denna ökning ser man lättast genom vår tids sociala medier och tankar kring detta börjar att formas i mitt sinne. Genom sociala medier får vi chansen att dela med oss av vårt firande och vi får möjlighet att läsa hur andra firar denna högtid. När jag sitter och läser om hur andra människor och traditioner firar denna period så slås jag av likheten i den symbolik som man använder sig av. Den ligger precis under ytan och är inte särskilt svår att upptäcka.

I den kristna traditionen symboliseras detta genom julen och Jesu födelse om än vid ett annat datum (24 December). Guds son (och därmed Gud själv) är född. Inom Dōngzhì uppmärksammar man att Yin (den svarta, feminina delen av Yin & Yang) avtar i sin styrka och Yang (den vita, maskulina delen) påbörjar sin tilltagande resa. I det fornnordiska midvinterblotet var/är det vanligt att man offrade till Oden för att det kommande årets skörd skulle bli rik. I det egyptiska firandet kunde man hylla Hathor-Sekmet eller någon annan lejongudinnekombination och det ”vandrande ögats” färd genom året.

Det spelar inte någon större roll om du firar den kristna julen, den mer hedniska Jòl/Yule, Saturnalia, fornnordiskt midvinterblot, dom egyptiska festivalerna eller det kinesiska (taoismen) Dōngzhì. Det som alla dessa traditioner har gemensamt är att dom symboliskt vill påvisa att det tilltagande mörkrets tid är förbi, att ljusets tilltagande påbörjas och en förhoppning om att den kommande perioden ska bli lyckosam.

Utöver likheten i alla dessa traditioners symbolik så slår det mig att vi alla oavsett tradition eller kulturell härkomst faktiskt har en VILJA och ett BEHOV av att på något sätt markera och fira att Ljuset är tilltagande. Allt liv på vår jord är beroende av Solen och vid varje vintersolstånd firar, dyrkar och hyllar vi alla på vårt egna vis denna himlakropp. Detta för mig är ett bevis på att vi människor fortfarande är sammankopplade med och beroende av solen, naturen och årstidernas växlingar.

Trots all vår höga teknologi, våra fina hus av stål och betong, elbilar, datorer och kanske(?) vår förnekelse så är vi trots allt barn av solen och en del av naturen. Det finns något så vackert, magiskt och gudomligt i detta.

Med dessa ord önskar den Hermetiska Orden av den Gryende Morgonrodnaden er ett fantastiskt Vintersolstånd!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Lämna en kommentar