Årshjulet och den återhållna kunskapen

Det är snart dags för Vårens Dagjämning 2021. Den 20:e mars har jordklotets bana runt solen återigen tagit oss hit. Det som en gång stod i början av sin tillväxt, slagit ut i full blom och spridit sig vidare under sommaren, förmultnat till näring för jorden under hösten och lagts till vila under vintern har så att säga banat vägen för det som komma skall.

Från och med Sol Invictus (dvs Vintersolståndet) 2020 började solkungen återigen att bit för bit återta sin tron för att vid Vårdagjämningen den 20:e mars skapat tillräckligt mycket ljus och värme för att naturen återigen skall börja växa. Dock är det en bra bit kvar innan de frön som precis har blivit till knoppar, ska slå ut i full blom för att berika naturen igen.

Vad har detta då att göra med vad vi i detta fall kallar ”den återhållna kunskapen” och varför väljer vi den liknelse just nu?

För att förklara detta ber vi att få besvara den sistnämnda frågan. Det har på senare tid, framför allt genom olika sociala medier, podcasts och bloggar riktats kritik mot Ordnar som anses besitta s.k. hemligt material. Med hemligt material menas dokument, skrifter, studiematerial, böcker, läror mm som ännu inte gjorts offentligt och publicerats för den breda massan. Kritiken brukar delat anklaga Ordnarna för att undanhålla viktig kunskap som borde offentliggöras alternativt betvivla att sagda Ordnar besitter denna kunskap. Vidare vill dessa människor hävda att den enda rimliga anledningen till att det ens har funnits hemlig kunskap är att man förr kunde råka ut för förtryck om det uppdagades att man besatt en viss kunskap. Idag anses det av kritikerna att en sådan åtgärd är helt överflödig och att den enda anledningen till att kunskap undanhålls numer är den potentiella, ekonomiska vinst och legitimitet som kan finnas i att besitta detta material.

H.O.G.M.+R vill bemöta denna kritik genom en förklarande analogi. Vi vill dock först ge kritiken en bekräftelse. Den är inte utan meriter. Det finns gott om ordnar, sällskap, föreningar, personer som säger sig besitta hemlig kunskap och dessa tar bra betalt för denna ”kunskap”. Inte sällan blir det något utav en personkult och i slutändan ganska så miserabla förhållanden. Det finns många som i hopp om en ökad kontroll över sina omständigheter har förlorat sitt kapital, förmåga till kritiskt tänkande och förmågan att bestämma över sina egna liv. Ofta har det aldrig funnits någon ”hemlig kunskap”, bara en persons eller grupps egocentriska eller finansiella motiv. Så långt har kritikerna rätt. Det stämmer även att en aspekt av att hemlighålla eller återhålla material är risk för förtryck. I de flesta av världens länder är detta idag en onödig försiktighetsåtgärd.

Det finns dock andra aspekter som berättigar återhållandet av opublicerat material. Vi kommer inte att gå in på samtliga av dessa aspekter här utan begränsa oss till en utav dom.

H.O.G.M.+R innehar esoteriskt material som är opublicerat. Vi har valt att följa våra föregångare i att inte göra dessa till offentligt material utav vad vi anser vara en god anledning. En av de absolut största anledningarna till detta kan liknas med Solens skenbara årsbana runt jorden, dess dagjämningar och solstånd och hur naturen påverkas av detta. Föreställ dig ett frö eller grodd, antingen på ett träd eller nere i jorden, som kan växa sig starkt och slå ut i full blom. Detta kan verka simpelt men faktum är att det är endast under rätt förutsättningar som detta kan ske! Om fröet utsätts för en alltför snabb eller stark hetta kan det bli missväxt eller förgöras fullständigt. Det är genom den långsamma upphettningen av jorden och naturen som möjlighet för tillväxt finns. Visst finns det växtlighet som klarar av en snabbare upphettning, men det är långt ifrån allt i växtriket som har den förmågan. Om en alltför stark hetta skulle tillsättas rubbas naturens balans.

Jämför och likställ nu Solen med Kunskap och Växtligheten med Den ockulta studenten. Vi ser att varje människa har en gnista av gudomlighet inom sig, ett frö. När studenten först får den esoteriska kunskapen uppenbarad för sig (Vintersolståndet) så är allt i sin början. Genom en långsam upphettning, dvs genom en lagom mängd given kunskap och som långsamt ökar ges studenten tid till att växa sig starkare och starkare. Vid vårdagjämningen (dvs när studenten kommit en bit på vägen och lärt sig grundläggande kunskap) har fröet börjat växa och tittar fram ur jorden, men är fortfarande känslig för hetta. Eftersom esoterisk kunskap ofta behöver upplevas praktiskt liksom kontemplativt för att verkligen förstås så kräver detta tid (precis som ett frö i jorden). Vid för mycket kunskap och en för snar tidpunkt kan studenten blir överväldigad eller sakna den förförståelse som krävs, man lär sig fel helt enkelt. Det är även så att vår tradition bygger på gradvisa initiationer och dessa ceremoniella ”markeringar” ger ofta många, djupa intryck. Ofta genomgår kandidaten (genom introspektion) en process av eget nedbrytande och uppbyggnad och det krävs tid och ibland stöd för att ta sig igenom detta med ett gott och hälsosamt resultat. Till detta medföljer teoretisk kunskap som presenteras i form av gradmaterialet. Denna kunskap är till för att dels skapa förståelse för processen och dels för en vidareutveckling som först kommer till sin fulla rätt om man gått igenom vissa tidigare ”steg”. Det är just detta material som i fel händer och vid fel tidpunkt i den initiatoriska processen (om mottagaren av detta material ens har genomgått någon som helst esoterisk initiation) kan vara mer skadligt än nyttosamt. Om detta sker kan man i bästa fall få möjlighet att så att säga ”backa bandet” och börja om från den punkt där ens förståelse finns. I värsta fall blir studenten fångad i illusionen om att denne ”förstår allt” och när denne sedan vill sprida denna felaktiga förståelse kan effekterna bli förödande för dess mottagare. Solens strålar har alltså applicerats felaktigt.

Vi som arvtagare och bärare av en Västerländsk mysterietradition har avlagt löften om att alltid bruka den visdom vi fått till oss för goda syften. Att inte avslöja de opublicerade dokument som vi innehaver för oinitierade. Vi är inte beredda på att ta på oss den ”karmiska skulden” av oaktsamt spridande av material. Vår ambition är att, likt årshjulet, låta de gudomliga frön som finns växa sig starka under en långsam, men stadig upphettning. Likt en Gryende Morgonrodnad som påbörjar en ny dag och ett nytt liv.

Med dessa ord önskar vi er alla en glad Vårdagjämning!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Lämna en kommentar