Vårdagjämning 2019

Avete!

Idag, den 20:e mars, år 2019, klockan 21:58 passerar mitten av Solens skiva gränsen mellan de norra och södra himmelshalvorna, även kallad Vårdagjämningspunkten på himmelsekvatorn. Vårdagjämningen är en av två tillfällen då Solen stiger upp exakt i Öster och ner i Väster och om man skulle befinna sig rakt på ekvatorn så skulle man se att Solen passerar rakt över ens huvud. Det är en tidpunkt då allt verkar befinna sig i jämvikt, i balans och lugn, samtidigt som den innehåller ett löfte om sprudlande kraft och liv.

Vårdagjämningen är en viktig markör för många esoteriska ordenssällskap eller sammanslutningar oavsett om man är hedning, abrahametiskt inriktad, hermetiker, astrolog, häxa eller dylikt. Alla firar dagjämningen på olika sätt. Vissa utför storslagna ceremonier medan andra finner en lugn skogsdunge för meditation och kontemplation. Oavsett hur eller var dagjämningen firas, eller kanske inte firas, så är detta någonting som varken Solen, Moder Jord eller Naturen bryr sig om. Dom klarar sig utan ceremonier, teorier eller offergåvor. Dagjämningen sker ändå och vårens krafter har kommit för att återigen berika vår planet med nytt liv och transformation.

Likt Moder Jord så var vårdagjämningen inte något som den forntida bonden brydde sig särskilt mycket om. Det enda som bonden brydde sig om gällande Vårdagjämningen var att den var startskottet för att han skulle sätta plogen i marken och påbörja årets stora planering av frön och groddar.

Bildresultat för gratis bild vår

Kanske borde vi som regelbundet och hängivet arbetar med det som vi kallar för Teurgi, Hermetism, Ceremoniell magi mm för ett ögonblick (bara ett litet ögonblick) lyfta ur näsan ur våra böcker, lägga ner pennan, strunta i våra geometriska figurer och färger och gå utanför Templets dörrar för att uppleva naturens magi och alkemi i all sin kraft. Sannolikt kommer vi att upptäcka att för all vår förvärvade kraft och visdom så faller denna sig ganska platt i jämförelse med Naturen. Kanske når vi en ny insikt om vår relativt betydelsefulla existens, men samtidigt det ansvar som vi (o)medvetet tagit på oss om att förvalta vår jord. Kanske upptäcker vi att vi har mer gemensamt med den forna bonden än med en tabell med korrespondenser?

Med dessa ord och tankar så önskar Den Hermetiska Orden av den Gryende Morgonrodnaden er alla en trevlig Vårdagjämning!

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s